Τετάρτη 21 Μαΐου 2014



ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ,ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΓΟΝΤΑΣ



calories_2.jpg


Προτεινόμενη λήψη θερμίδων για τη διατήρηση του κανονικού βάρους .

Για έναν άνδρα μέσης ηλικίας , μέσου ύψους και βάρους ,ισχύει ως πρόταση μια καθημερινή παροχή του ύψους των 2500 θερμίδων . Για μια γυναίκα βάρους περίπου 60 κιλών , η προτεινόμενη τιμή θα ήταν οι 2500 θερμίδες .Μακροπρόθεσμα ,μείωση βάρους πετυχένεται όταν ελαττώσουμε κατά 50 θερμίδες την προτεινόμενη ποσότητα θερμίδων ,για να πετύχουμε το κανονικό μας βάρος .
Οι μικρές αμαρτίες .
Φανταστείτε ότι λαμβάνετε καθημερινά μόνο 200 θερμίδες περισσότερο από όσο πρέπει . Αυτές αναλογούν σε μισό φρατζολάκι με λίγο βούτυρο και τυρί λιπαρών ή σε 300 γραμμάρια σταφύλι . Μετά από μισό χρόνο ,θα έχετε μαζέψει 36000 θερμίδες περιττές θερμίδες .Αυτές είναι ήδη 6 κιλά περισσότερο βάρος . Και αυτά τα 6 κιλά δεν προέρχονται από υπερβολική κατάχρηση ,αλλά από μικρο-απολαύσεις που δεν τις έχετε σκεφτεί καθόλου .
Για να κινητοποιήσετε ξανά μόνο ένα κιλό σωματικού βάρους ,θα πρέπει να μετατρέψετε σε ενέργεια 6000 θερμίδες ,πράγμα που σημαίνει πως για 3 ημέρες θα πρέπει να εργάζεστε έντονα χωρίς να τρώτε τίποτα στο ενδιάμεσο . Αυτό βέβαια δεν το συνιστούμε ,αλλά το αναφέρουμε για να γίνει αντιληπτό πόσο εύκολο είναι να πάρουμε βάρους και πόσο δύσκολο είναι να το χάσουμε .Αλλά αν αναλογιστείτε ότι αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα ,αλλά μπορεί να αποβεί και ένας σημαντικός κίνδυνος για την υγεία σας ,τότε σίγουρα πρέπει να ξανά-σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους του ζητήματος και να επιδείξετε την ανάλογη προσοχή .Πριν παραιτηθείτε από μια μικρό-απόλαυση εκτός προγράμματος ,θα πρέπει να σκεφτείτε τι θα πρέπει να κάνετε μετά ώστε οι θερμίδες να μην γίνουν περιττά κιλά .Όταν το κανονικό σας βάρος ξεπεραστεί κατά 5 κιλά ,τότε αλλάξτε τις συνήθειες σας στο φαγητό .Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ενδίδετε σοβαρά στις λιχουδιές .Χάνετε την αίσθηση της ποσότητας την οποία χρειάζεστε πραγματικά για να είστε χορτάτοι ,ακόμη και όταν δεν πεινάτε πια .
Το τέχνασμα με το πιάτο .
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από ενδιαφέρουσες προσπάθειες για να καταγραφούν οι διατροφικές συνήθειες των υπέρβαρων ατόμων με πρόβλημα παχυσαρκίας . Έτσι για παράδειγμα ,κάποτε χρησιμοποιήθηκε μια ομάδα ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος και μια ομάδα υπέρβαρων ,καθισμένων κάθε φορά μπροστά από ένα ειδικά φτιαγμένο πιάτο ,το οποίο συνεχώς ξαναγέμιζε ,χωρίς να παρατηρούν τίποτα .Οι άνθρωποι με το φυσιολογικό βάρος ,μετά από μια λογική ποσότητα σταματούσαν να τρώνε . Διέθεταν ένα φυσιολογικό ,ρεαλιστικό αίσθημα κορεσμού .Οι υπέρβαροι αντίθετα έτρωγαν ,ιδιαίτερα όταν το φαγητό ήταν νόστιμο σαφώς πολύ περισσότερο από το σημείο του χορτασμού τους . Εκτός από αυτό ,επιβεβαιώνεται συνέχεια ότι οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα βάρους δεν μπορούν να αντισταθούν στις λιχουδιές .Κάθε λιχουδιά παρουσιάζεται σαν ένα λυτρωτικό έναυσμα που λέει <τώρα κάτι πρέπει να φας > .
Που υπάρχει ο προσωπικός σας κίνδυνος ? 
Γνωρίζετε ποιες λιχουδιές ασκούν πάνω σας τη μεγαλύτερη έλξη . Εάν ξέρετε ποιος είναι ο προσωπικός σας κίνδυνος , τότε μπορείτε να τον αποφύγετε πολύ συνειδητά .
Αλλάξτε τις συνήθειες σας στο φαγητό ! 
Μακροπρόθεσμα ,μπορεί να αποδειχτούν αναποτελεσματικές οι προσπάθειες για να σταθεροποιήσετε το βάρος σας σ ένα φυσιολογικό επίπεδο με τη βοήθεια μιας μειωμένης θερμιδικά διατροφής .Επομένως το καλύτερο θα ήταν να αλλάξετε ριζικά τις διατροφικές σας συνήθειες και να προσέχετε ,κατά συνέπεια ο προσωπικός σας ισολογισμός ενέργειας να είναι πάντα ισσοροπημένος : Να λαμβάνετε τόσες θερμίδες ,όσες πραγματικά χρειάζεστε !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου