Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Τί να Τρώτε Μετά Από την Προπόνηση

Τί να τρώτε μετά την προπόνησηΤο τι τρώτε μετά από την προπόνηση – και το πότε το τρώτε – μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επόμενη απόδοσή σας.
Τι τρώτε αμέσως μετά από μια προπόνηση; Οι περισσότεροι αθλητές προσέχουν σε γενικές γραμμές το τι τρώνε πριν από την άσκηση, αλλά μετά – για μερικούς – ισχύει το "όλα καλά είναι".
Η κατανάλωση των σωστών τροφίμων και ποτών μετά από την άσκηση κάνει πολύ περισσότερα από το να αναπληρώνει απλά το άδειο ντεπόζιτο καυσίμων σας – βοηθάει επίσης το σώμα σας να ετοιμαστεί για την επόμενο κύκλο δραστηριότητας. Οπότε εάν είστε ο τύπος που προπονείται σε τακτική βάση (και σχετικά σκληρά), το τί τρώτε – και το πότε – μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη συνολική σας απόδοση.
Έχετε κατά νου ότι η αναπλήρωση απευθύνεται κυρίως σε όσους κάνουν παρατεταμένες και δύσκολες προπονήσεις. Εάν η συνηθισμένη δραστηριότητά σας είναι ένα καθημερινό περπάτημα ή ένα σύντομο κολύμπι, τα τακτικά γεύματα και σνακ σας θα πρέπει να καλύπτουν τις διατροφικές σας ανάγκες εφόσον η διατροφή σας είναι υγιεινή και καλά ισορροπημένη – απλά να ελέγχετε πάντα την πρόσληψη υγρών σας.
Αλλά, εάν προπονείστε σκληρά, αυτό που τρώτε μετά την προπόνησή σας είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που τρώτε πριντην προπόνηση. Δεν βοηθάτε το σώμα σας μόνο να ανακτήσει μετά από ένα κύκλο ασκήσεων – το βοηθάτε και να ετοιμαστεί για τον επόμενο.

Τί να τρώτε και να πίνετε μετά την άσκηση

Αναπληρώστε τα υγρά και τα άλατα μετά την άσκηση

Όταν γυμνάζεστε, ο ιδρώτας σας κάνει να χάνετε σημαντικά άλατα του σώματος – όπως το νάτριο και το κάλιο – τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν. Πολλοί προηγμένοι αθλητές αποκτούν τη συνήθεια να ζυγίζονται πριν και μετά την άσκηση για να υπολογίσουν πόσα υγρά χρειάζεται να αντικατασταθούν. Για κάθε μισό κιλό που χάνετε κατά τη διάρκεια δραστηριότητας, θα πρέπει να πίνετε 2-3 ποτήρια υγρό (ή περίπου ένα λίτρο για κάθε κιλό απώλειας βάρους)

Τί να πίνετε μετά την άσκηση

Το νερό είναι μια χαρά για αντικατάσταση υγρών, εφόσον μετά θα φάτε – που σημαίνει ότι θα πάρετε υδατάνθρακες, νάτριο (και πιθανώς λίγο κάλιο) και από το φαγητό σας. Για όσους συνήθως δεν πίνουν υψηλά σε θερμίδες υγρά, αυτή είναι η στιγμή που είναι καλό να πιούνε χυμούς φρούτων, αφού παρέχουν υγρό και υδατάνθρακες και – ανάλογα με το φρούτο – κάλιο επίσης. Τα αθλητικά ποτά είναι εξαιρετικά αφού παρέχουν όχι μόνο υγρά και υδατάνθρακες (μερικά μάλιστα έχουν και λίγη πρωτεΐνη - που επίσης χρειάζεται το σώμα σας), αλλά και τη σωστή ισορροπία αλάτων που έχουν χαθεί επίσης μέσω της εφίδρωσης. Και συνήθως έχουν μια ήπια, γλυκιά γεύση που συχνά σας παροτρύνει να πίνετε περισσότερο.

Το σώμα σας χρειάζεται υδατάνθρακες μετά από την άσκηση

Μετά από μια δύσκολη προπόνηση, το σώμα σας έχει κάψει πολλούς υδατάνθρακες – το πρωταρχικό καύσιμο που κρατάει σε λειτουργία τους μυς σας – και είναι σημαντικό να το αναπληρώσετε όσο πιο σύντομα μπορείτε. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 1,4 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό είναι περίπου 100 γραμμάρια υδατάνθρακες για κάποιον που ζυγίζει 75 κιλά. Οι υγιεινοί υδατάνθρακες – φρούτα, πλήρη δημητριακά και οι φυσικοί υδατάνθρακες των γαλακτοκομικών – είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για ένα μετα-προπονητικό σνακ.

Το σώμα σας χρειάζεται πρωτεΐνη μετά την άσκηση

Λίγη πρωτεΐνη είναι εξίσου σημαντική για την ανάκτηση, αφού βοηθάει στην ενεργοποίηση της επανόρθωσης των μυών μετά από την προπόνησή σας. Δεν χρειάζεται πολύ – περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης φτάνουν. Το ιδανικό μετα-προπονητικό γεύμα ή σνακ περιέχει ένα συνδυασμό υγιεινών υδατανθράκων και πρωτεΐνης και γι αυτό το λόγο οι αθλητές συχνά καταφεύγουν σε φαγητά όπως ένα σάντουιτς από ψωμί ολικής άλεσης, ένα γιαούρτι με φρούτα, ένα σέικ πρωτεΐνηςμε γάλα και φρούτα, ή ειδικά διαμορφωμένα ροφήματα αποκατάστασης.

Η στιγμή του γεύματος είναι σημαντική μετά την άσκηση

Όταν γυμνάζεστε, οι μυς σας γίνονται πολύ ευαίσθητοι στα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα – και αυτή η ευαισθησία διαρκεί για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αθλητές οι οποίοι θέλουν να βελτιστοποιήσουν τη μυϊκή ανάκτηση προσέχουν αυτό το "μεταβολικό παράθυρο" – την χρονική περίοδο των περίπου 30 – 45 λεπτών μετά την άσκηση κατά την οποία θα πρέπει να καταναλώνετε τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης χρονικής περιόδου μετά την άσκηση, τα κύτταρα των μυών σας είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της ινσουλίνης – μιας ορμόνης που βοηθάει στην μεταφορά των αμινοξέων (από την πρωτεΐνη) μέσα στα κύτταρά σας. Η ινσουλίνη επίσης δουλεύει για να οδηγεί υδατάνθρακα στα κύτταρα, όπου αποθηκεύεται με τη μορφή γλυκογόνου. Αυτή η παρακαταθήκη υδατάνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει ενέργεια στους εργαζόμενους μυς κατά τη διάρκεια του επόμενου κύκλου δραστηριότητας. Και μόλις ενεργοποιήσετε αυτή τη διαδικασία αποθήκευσης καυσίμου μπορείτε να την κρατήσετε σε λειτουργία για περίπου οκτώ ώρες εάν συνεχίσετε να παρέχετε στο σώμα σας μια δόση υδατάνθρακα κάθε δύο ώρες.
Μεταφρασμένο άρθρο της Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Η Susan είναι σύμβουλος επί πληρωμή στη Herbalife. Η Herbalife προωθεί προϊόντα αθλητικής διατροφής. Μάθετε περισσότερα για τα Herbalife24 – Διατροφή για τον αθλητή των 24 ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου