Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014


Το Μυστικό για να Αποφεύγετε τις "Κενές Θερμίδες" μια για Πάντα!


Κενές θερμίδες







Ο όρος "κενές θερμίδες" ακούγεται κάπως αντιφατικός.. κάπως σαν τον "κρύο ιδρώτα". Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί κάτι να είναι "κενό" και "γεμάτο"… ή μήπως μπορεί; Και βέβαια μπορεί – εάν μιλάτε για "κενές θερμίδες".
Θέτοντάς το απλά, οι κενές θερμίδες είναι οι θερμίδες από τα φαγητά σας που είναι – κατά το πλείστον – κενές από αξιοσημείωτη θρεπτική αξία. Αλλά αυτές οι κενές θερμίδες μπορούν να προστεθούν πολύ γρήγορα. Τα περισσότερα λίπη και η επιπλέον ζάχαρη θεωρούνται "κενά" γιατί δεν προσφέρουν πολλά στο σώμα σας – εάν προσφέρουν κάτι – όσον αφορά βιταμίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά στοιχεία ή ίνες. Αυτό που όντως προσφέρουν είναι έναν γρήγορο δρόμο για μεγαλύτερη κοιλιά, γλουτούς και περιφέρεια. Οπότε μην γελιέστε από την έκφραση – οι κενές θερμίδες μόνο αυτό δεν είναι.
Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο πολύπλοκα, τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές "κενές θερμίδες" αποκαλούνται μερικές φορές "συμπυκνωμένης ενέργειας" - που ακούγεται πολύ καλύτερο απ’ ό,τι είναι πραγματικά… λες και ένα τρόφιμο "συμπυκνωμένης ενέργειας" σου δίνει πολύ ενέργεια για άμεση δράση. Αλλά όταν μιλάμε για "ενέργεια" στα φαγητά, πρόκειται απλά για έναν πιο ήπιο τρόπο να πούμε "θερμίδες" - οι θερμίδες των φαγητών που τρώτε μετατρέπονται σε ενέργεια που τροφοδοτεί το σώμα.
Οπότε, ένα τρόφιμο συμπυκνωμένης ενέργειας είναι κάποιο που περιέχει πολλές θερμίδες (εντάξει, "ενέργεια") μέσα σε σχετικά μικρό όγκο – όπως οι 250 θερμίδες "ενέργειας" που παίρνετε από ένα μικρό ζαχαρωμένο ντόνατ, ή οι πάνω από 300 θερμίδες που παίρνετε από μία χούφτα πατατάκια.

Συνηθισμένες Πηγές Κενών Θερμίδων

Μερικές φορές γνωρίζετε πότε καταναλώνετε κενές θερμίδες – η ζάχαρη δεν μπορεί να κρυφτεί σε ένα αναψυκτικό ή μια σοκολάτα. Αλλά οι κενές θερμίδες δεν είναι πάντα τόσο φανερές… όπως τα 5 κουταλάκια λίπους που κρύβονται στο μάφιν κόκκινων μούρων σας – και τα 8 κουταλάκια ζάχαρης που παραμονεύουν στο τρέντι ρόφημα καφέ που χρησιμοποιείτε για να το κατεβάσετε.
Τα ζαχαρούχα ποτά συνεισφέρουν ένα μεγάλο μέρος στις κενές θερμίδες της διατροφής σας – όχι απλά τα αναψυκτικά και τα ροφήματα καφέ, αλλά και τα γεμάτα ζάχαρη τσάγια και τα ποτά φρούτων όπως η λεμονάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα ζαχαρωτά, τα σιρόπια, το μέλι και τα γλυκά του κουταλιού. Και τα λιπαρά τρόφιμα όπως τα τσιπς, οι τηγανητές πατάτες και τα ντρέσσινγκ σαλάτας είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους κενές θερμίδες. Τα επιδόρπια μπορούν να παρέχουν πολύ έξτρα "ενέργεια" στο σύστημά σας – τα περισσότερα κέικ, μπισκότα και πάστες εμπεριέχουν μια-δυο χούφτες ζάχαρη και λίπος.

Αντικαταστήστε τις Κενές Θερμίδες με Θρεπτικές Τροφές

Το ότι παίρνετε έξτρα θερμίδες που δεν χρειάζεστε είναι το ένα πρόβλημα με τα τρόφιμα κενών θερμίδων – αλλά υπάρχει και ένα ακόμη εξίσου σημαντικό θέμα. Όταν χορταίνετε με λιπαρά, γεμάτα ζάχαρη φαγητά, καταλαμβάνουν χώρο στο στομάχι σας κι έτσι δεν χωράνε όλα εκείνα τα καλά τρόφιμα που παρέχουν υγιεινά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σας.
Οπότε ορίστε η λύση: αφού τα φαγητά κενών θερμίδων έχουν πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά στοιχεία, μετατοπίστε την προσοχή σας προς τα τρόφιμα που είναι ακριβώς το αντίθετο. Τρώτε περισσότερα τρόφιμα με αφθονία θρεπτικών στοιχείων και σχετικά χαμηλό κόστος θερμίδων. Αυτά τα "θρεπτικά" τρόφιμα – όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και οι άπαχες πρωτεΐνες – προσφέρουν άφθονη θρέψη και είναι χορταστικά, χωρίς να ληστεύουν την τράπεζα θερμίδων σας.
Τα θρεπτικά τρόφιμα είναι σχετικά εύκολο να τα εντοπίσετε. Αφού τα λίπη είναι τόσο πυκνά σε θερμίδες (ένα μικρό κομματάκι βούτυρο έχει περίπου 40 θερμίδες), η αντικατάσταση των υψηλών σε λίπη τροφίμων με εκείνα που είναι χαμηλών λιπαρών είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε την θρεπτική αξία στη διατροφή σας και να κόψετε μερικές κενές θερμίδες. Απλές αντικαταστάσεις – όπως η αντικατάσταση του πλήρους γάλακτος με το άπαχο, ή το μαγείρεμα με κιμά γαλοπούλας αντί για μοσχαρίσιο - είναι ένας τέλειος τρόπος να ξεκινήσετε.
Ένα άλλο στοιχείο των θρεπτικών τροφίμων είναι η περιεκτικότητά τους σε νερό. Το νερό προσθέτει όγκο – αλλά όχι θερμίδες – σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, πράγμα που τα κάνει σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και χορταστικά. Και τυχαίνει να έχουν και άφθονες βιταμίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά στοιχεία και ίνες. Οπότε, προτιμάτε να ξεκινάτε το γεύμα σας με μια σαλάτα από φυλλώδη λαχανικά ή μια σούπα λαχανικών – και αρχίστε να χορταίνετε με τροφές χαμηλών θερμίδων. Για σνακ καταναλώνετε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά και προσθέστε λαχανικά σε όσο περισσότερα φαγητά μπορείτε όταν μαγειρεύετε – όπως σούπες, μαγειρευτά κατσαρόλας και σάλτσες ζυμαρικών. – για να ενισχύσετε τον όγκο και την θρεπτική αξία.

Γιατί η Θρεπτική Αξία είναι τόσο Σημαντική

Αναμφίβολα σας παροτρύνω όλους να χρησιμοποιείτε τις θερμίδες σας έξυπνα και να τις σπαταλάτε στα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε – αλλά αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν σχετικά χαμηλές ανάγκες θερμίδων. Μια γυναίκα που διατηρεί το βάρος τις με 1400 θερμίδες την ημέρα θα πρέπει να επιλέγει τα τρόφιμά της έξυπνα εάν πρόκειται να χωρέσει όλες τις ανάγκες της θρεπτικά στοιχεία χωρίς να βάλει βάρος. Αλλά ακόμη και όσοι έχουν υψηλές ανάγκες θερμίδων δεν θα πρέπει να νομίζουν ότι έχουν άφθονες θερμίδες για σπατάλη. Ακόμη κι αν έχετε θερμίδες για σπατάλη είναι πιο έξυπνο να καταναλώνετε όσο περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα μπορείτε.
Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, δεν είναι κακό να καταναλώνουμε κάποιο κέρασμα – πότε πότε. Αυτό που έχει σημασία είναι η γενική ποιότητα της διατροφής σας. Εφόσον τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνετε είναι θρεπτικά, μια περιστασιακή υποχώρηση υψηλών θερμίδων δεν θα πρέπει να είναι θέμα.
Οπότε, πείτε μου, πώς εξισορροπείτε τις κενές θερμίδες και τα θρεπτικά τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου